Radiator Kereta

Radiator Kereta

Kereta Sewa Murah

Radiator adalah penukar haba yang digunakan untuk menyejukkan motor giliran dalam, untuk sebahagian besar kenderaan tetapi lebih-lebih lagi dalam pesawat bermesin ruang, kereta api kereta api, kapal penjelajah, kilang membuat tetap atau apa sahaja untuk semua maksud dan tujuan penggunaan motor seperti itu.

Motor pengeluaran masuk secara rutin disejukkan dengan mengalirkan cecair yang disebut penyejuk motor melalui alun-alun motor, di mana ia dihangatkan, pada masa itu melalui radiator di mana ia kehilangan kehangatan terhadap iklim, dan dengan cara ini kembali ke motor. Penyejuk motor umumnya berasaskan air, tetapi mungkin seperti minyak. Tidak membimbangkan untuk menggunakan manual air untuk mewajibkan pendingin motor berputar, dan sebagai tambahan bagi kipas penting untuk menggerakkan udara melalui radiator.

Kenderaan dan kapal penjelajah

Dalam kenderaan dan kapal penjelajah dengan bendalir yang disejukkan dengan baling-baling motor, radiator dihubungkan dengan saluran yang menghadap motor dan kepala ruang, di mana cairan (penyejuk) disedut. Cecair ini mungkin air (dengan pura-pura di mana air kemungkinan besar tidak akan membeku), tetapi lebih umum adalah campuran dorongan air dan cecair dalam darjah yang sensitif terhadap udara. Daya penggerak cecair sendiri adalah etilena glikol atau propilena glikol (dengan ukuran penghancur pemecah yang tidak ketara).

Struktur penyejukan kenderaan biasa mengandungi:

– pengembangan pameran yang dilemparkan ke alun-alun motor dan kepala ruang, bergabung dengan ruang pemakan dengan aliran cecair untuk mengalihkan haba;

– radiator, yang mengandungi ruang kecil yang berbeza yang dilengkapi dengan sarang lebah penyesuaian untuk menyebarkan haba dengan cepat, yang mendapat dan menyejukkan cecair panas dari motor;

– penyedut air, biasanya dari jenis luar, untuk mengalirkan penyejuk melalui kerangka;

– pengatur dalaman untuk mengawal suhu dengan membezakan tahap penyingkiran penyejuk ke radiator;

– kipas untuk menarik udara sejuk melalui radiator.

Radiator memindahkan kilauan dari cecair ke dalam ke udara di luar, sehingga menyejukkan cecair, yang seterusnya menyejukkan motor. Selain itu, radiator secara berkala seperti biasa digunakan untuk menyejukkan cecair transmisi yang berubah, penyejuk struktur kawalan iklim, menggunakan udara, dan dari semasa ke semasa untuk menyejukkan minyak mesin atau cecair perencanaan paksa. Radiator biasanya dipasang pada posisi di mana mereka mendapat arus angin dari kemajuan sebelum kenderaan, misalnya, di belakang tukang masak depan. Di mana motor dipasang pada pertengahan atau belakang, benar-benar diharapkan untuk memasang radiator di belakang periuk api depan untuk mencapai arus angin yang mencukupi, walaupun cara ini memerlukan paip penyejuk yang panjang. Sekali lagi, radiator dapat menarik udara dari aliran di atas kepala kenderaan atau dari tukang masak yang dipasang di sisi. Untuk kenderaan panjang, misalnya, pengangkutan, aliran angin sampingan selalu menjadi asas untuk penyejukan motor dan transmisi dan aliran angin atas biasanya dijalankan dari kilang untuk penyejukan sistem kawalan iklim.

Peningkatan radiator

Radiator kenderaan terbuat dari beberapa tangki header logam atau plastik, yang dihubungkan oleh bahagian dalam dengan banyak cara yang dipaksa, memberikan daerah permukaan tinggi yang setanding dengan isipadu. Bahagian dalam ini biasanya terbuat dari lapisan kepingan logam yang disusun, dilipat ke saluran rajah dan diikat atau disatukan. Untuk sekian lama radiator dihantar menggunakan pusat logam atau tembaga yang terikat pada header logam. Radiator masa kini mempunyai pusat aluminium, dan dari semasa ke semasa menyisihkan tunai dan berat dengan menggunakan header plastik dengan gasket. Lorong ini lebih disusun untuk kecewa dan kurang baik daripada bahan standard.

Tiub radiator sarang lebah

Sistem perkembangan sebelumnya adalah radiator sarang lebah. Beban bulat diubah menjadi segi enam pada saat penyempurnaannya, kemudian disusun bersama dan memastikannya. Ketika mereka baru saja sampai di penghentian mereka, ini membentuk sebuah tangki air yang kuat dengan banyak tiub udara yang melaluinya.

Sebilangan kenderaan vintaj menggunakan pusat radiator yang diangkut menggunakan ruang bengkok, yang kurang berbuah bagaimanapun perkembangannya tidak dijangka.

Siphon penyejuk

Radiator dari awal menggunakan aliran menegak yang tergelincir, didorong secara eksklusif oleh pengaruh termosifon. Penyejuk dipanaskan di motor, angin menjadi kurang tebal, dengan cara ini naik. Semasa radiator menyejukkan cecair, penyejuk menjadi lebih padat dan jatuh. Kesan ini sesuai untuk motor tetap berkuasa rendah, tetapi hilang untuk semua kecuali kenderaan paling ringkas. Semua kenderaan sejak sekian lama menggunakan koordinat luar untuk menyejukkan motor kerana penyebaran jenama mempunyai kadar aliran rendah.

Iklan : Anda mecari perkhidmatan sewa kereta kl ? Mahu menempah kereta sewa murah kl ? Layari https://www.karloop.com.my/kereta-sewa-kuala-lumpur/ untuk kereta sewa murah kl anda atau hubungi 019 9671127.